Makers Unite: creatief bureau met een grote sociale missie
Verstopt achter Denim City huist Makers Unite – een prachtige sociale onderneming – die door middel van duurzame kledingproductie, creatieve nieuwkomers ondersteunt bij het opstarten van hun nieuwe leven hier in Nederland.
Waar Makers Unite in 2016 begon met een Re-Vest Life Ribbon campagne waarbij duizenden achtergelaten reddingsvesten geupcycled werden tot lintje, is het initiatief ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijd creatief netwerk dat migranten een platform biedt.
Makers Unite gebruikt het reddingsvest nog steeds als basis van hun eigen productlijn. Zo vind je o.a. laptophoezen en tote bags gemaakt van reddingsvesten in hun webshop. Met een deel van de inkomsten uit de productie wordt het ‘Creative Lab’ gefinancierd. Dit sociale programma is speciaal gecreëerd om nieuwkomers te laten integreren in de Nederlandse Creatieve Industrie.
Re-Vest Life Ribbon
Let’s get creative
Tijdens Creative Lab volgen nieuwkomers met een creatieve achtergrond gedurende 6 weken verschillende workshops vanuit het ‘Human-Centered Design’ principe. Hierbij wordt er gekeken naar de individuele behoeftes van de deelnemers op zowel professioneel als persoonlijk vlak. De workshops behandelen 4 onderdelen: elkaar leren kennen, professionele ontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en creatief denken. Creativiteit staat sowieso bij Makers Unite voorop.
“We vinden het heel belangrijk dat je door creativiteit ontwikkeling doormaakt en connecties maakt.” - Maartje Janse, coördinator Creative Lab.
Makers Unite community. Inmiddels zijn er al zo’n 250 community members waarmee het team van Makers Unite in contact blijft, om hen zo veel mogelijk te kunnen koppelen aan mogelijkheden in het werkveld.
Zo werkt een voormalig deelneemster van Creative Lab nu als vrijwilligsters bij Makers Unite. Zij helpt met het demonteren van de reddingsvesten, zodat deze gebruikt kunnen worden voor de productie van o.a. de Live-Ribbons. Daarnaast heeft Makers Unite o.a. ook een aantal community members kunnen koppelen aan een project van het Amsterdamse mode merk Filling Pieces.
Filling Pieces is niet het enige lokale merk waarmee Makers Unite samenwerkt. In het atelier is al veel mooie kleding geproduceerd voor diverse merken. Zo werkte het creatieve bureau o.a. samen met Charlie & Mary – zelf was dit kledingmerk ook een tijdje gevestigd in De Hallen – aan een kledingcollectie. De producten en campagnes die uit de samenwerkingen voortkomen zijn stuk voor stuk uniek, door de verschillende achtergronden en ervaringen van de lokale makers en nieuwkomers.
Community and products
Over the globe
Naast de productie en het sociale programma biedt Makers Unite ook workshops voor het bedrijfsleven aan.
“Begin 2021 toen duidelijk werd dat Corona nog wel even zou blijven zijn we de ‘Remote Makers Workshop’ gaan ontwikkelen. Normaal gaven we al veel workshops, maar nu geven we ze digitaal.” - Maartje Janse, coördinator Creative Lab
De workshop – begeleid door een nieuwkomer uit de community – gaat het gesprek aan over inclusiviteit en het positieve aspect van cultuurverschillen. Hiermee hoopt Makers Unite de deelnemers in te laten zien hoe het voor immigranten is om in Nederland een nieuw bestaan te moeten opbouwen. Natuurlijk gaat men tijdens de workshop ook creatief aan de slag, met een duurzame opdracht. In de workshop komen dan ook zowel het cultureel- sociale aspect als de creativiteit en het duurzame maakconcept samen.
“We zien eigenlijk dat ondanks dat de wereld weer een soort van open gaat, nog steeds veel bedrijven digitaal werken. Zo hebben we een aanvraag binnen gekregen van een bedrijf dat met 5 verschillende kantoren van over de hele wereld de workshop wil volgen. Dat is natuurlijk supertof!” - Maartje Janse, coördinator Creative Lab
Met Remote Makers ontstaan er nieuwe (internationale) kansen voor Makers Unite, waardoor zij nog meer impact kunnen creëren op het gebied van inclusiviteit, diversiteit en duurzaamheid. We weten dan ook zeker dat Makers Unite met haar prachtige sociale missie vele mensen van over de hele wereld zal inspireren.