image

Verhaal achter de kunst

6 april 2022 De Hallen

Eetstoornissen, PTSS, depressies, psychoses of bipolariteit; psychische kwetsbaarheden en aandoeningen komen net zoals lichamelijke ziektes of beperkingen in vele gradaties voor. Iedereen heeft er in meer of mindere mate ook wel eens mee te maken (gehad). Toch praten we liever niet over onze mentale gezondheid. Maar waarom eigenlijk niet?

Net als ieder ander hebben mensen met een psychiatrische ziekte of aandoening hun talenten. Kunstuitleen en galerie Beeldend Gesproken biedt getalenteerde kunstenaars met een psychische achtergrond dan ook een podium, zodat zij ondanks hun kwetsbaarheid gewoon mee kunnen draaien in de samenleving.

Beeldend Gesproken probeert met ‘hun’ kunstenaars de positieve kant van psychiatrische kwetsbaarheden te belichten, er open over te spreken, met kunst de dialoog aan te gaan en zo het thema enigszins te normaliseren. Daarnaast bieden ze een veilig vangnet, waarbinnen de kunstenaars met een steuntje in de rug kunnen werken aan een inkomen, naamsbekendheid en een netwerk binnen de kunstwereld.

Ateliers en Bovenkamers, portretten van kunstenaars van Beeldend Gesproken en hun werk

 

In het ‘kleinste galerietje’ in de Passage exposeren wisselend kunstenaars van buitenaf. Zij geven dan ook een presentatie aan de kunstenaars van Beeldend Gesproken, zodat zij ook in contact kunnen komen met andere professionele kunstenaars. Ook organiseert de kunstgalerie een meet & greet in combinatie met de exposities van hun ‘eigen’ kunstenaars. Hierdoor krijgen de kunstenaars de kans om met bezoekers en geïnteresseerden in contact te komen. Door hun psychische kwetsbaarheid is dit soms superspannend.

Terug in de tijd
Ruim 25 jaar geleden begon Beeldend Gesproken als kleine artotheek waar cliënten van in de psychiatrische instelling Sandpoort kunst maakten en verhuurden. Na de sluiting van deze instelling zat de artotheek een tijd onder de vleugels van Mentrum. En sinds 2013 is Beeldend Gesproken een zelfstandige sociale onderneming. Het team van de sociale onderneming bestaat voor een groot deel uit vrijwilligers. Een flink aantal heeft zelf ook psychiatrische klachten (gehad). Door hun werk bij de kunstuitleen / galerie worden ook zij door Beeldend Gesproken ondersteund bij de re-integratie.

Kunst verbindt
Kunst werkt helend. Je wordt er blij van en het biedt troost, maar het wekt ook sympathie. Een aantal kunstenaars uit het bestand van Beeldend Gesproken verwerkt hun ervaringen dan ook in het werk. Een mooi voorbeeld hiervan is de tentoonstelling ‘Design Against Trauma’.

“Het allerbelangrijkste vind ik dat we onze kunstenaars in hun kracht zetten. En ik vind het ook heel knap dat mensen vanuit hun eigen obstakels zo ver komen dat ze iets kunnen maken dat er toe doet en zinvol is.” – Esther Vossen, directeur Beeldend Gesproken.

De kunstgalerie is ook een aantal sociaal, culturele samenwerkingen gestart met instanties uit de buurt. Zo organiseert de artotheek/ galerie iedere donderdagochtend een creatieve bijeenkomst voor de vrouwen uit het Oranjehuis (blijfhuis). Voor de vrouwen is het een ontspannen uitstapje en voor de kunstenaars een mogelijkheid hun expertise te delen en werkervaring op te doen. Daarnaast verzorgt Beeldend Gesproken ook creatieve sessies voor Stichting Mantelzorg en Dementie. Met deze samenwerkingen empowered Beeldend Gesproken dus niet alleen ‘hun’ kunstenaars, maar helpen zij tegelijkertijd ook andere kwetsbare groepen uit de samenleving.


The Bluest Monday

 

Esther Vossen, de directeur van Beeldend Gesproken vindt het daarnaast belangrijk om programma’s te maken die aansluiten op wat er speelt in de samenleving. En de mensen die dit betreft hier ook bij te betrekken. Zo organiseerde de kunstgalerie in de week van de verbinding het project ‘Beyond Comfort’, waarbij jonge vrouwen – die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag of geweld – tijdens een workshop van designer Nienke Helder hun emoties op een kunstzinnige manier konden verbeelden. En onlangs kon je, ter bevordering van je mentale gezondheid, de art-therapy-walk ‘The Bluest Monday’ in De Hallen Amsterdam bewandelen.

Droom voor de toekomst
De kunstwereld is hard en er gaat veel geld in om. Bij Beeldend Gesproken zijn ze heel coulant en accepteren ze het als er iemand uitvalt. Dit is nogal een contrast. Vossen wil de uitwisseling tussen de kunstenaars van Beeldend Gesproken en het professionele kunstveld stimuleren.

“In de sportwereld trainen topsporters wel eens een dag met amateurs. Dat is hartstikke leuk! Mijn wens is dat er in de kunstwereld ook meer uitwisseling is tussen professionals, semi-professionals en amateurs.” - Esther Vossen, directeur Beeldend Gesproken.

Aan het talent van de kunstenaars ligt het in ieder geval niet. De kunst van Beeldend Gesproken verdient volgens ons dan ook een prominente plek aan eenieders muur. Niet alleen omdat je met het lenen of kopen van een werk de sociale missie van de artotheek ondersteunt, maar ook om anderen met het verhaal achter de kunst te inspireren.

Deel dit BLOG