Het gebouw

De Hallen bevinden zich midden in Oud-West vlak achter de Kinkerstraat en grenzend aan de Ten Katemarkt. Vanaf 1905 heeft de plek decennialang dienstgedaan als tramremise en sinds 2014 zijn De Hallen een bruisend centrum voor mode, kunst, cultuur, horeca en ambacht.

Eten & drinken
Proef het beste wat Amsterdam te bieden heeft in de Foodhallen. Geïnspireerd op de indoor foodmarkets van Kopenhagen, Madrid en Londen, vind je in deze sfeervolle hal een verzameling van de meest smaakvolle en uiteenlopende keukens. Achter de Foodhallen bevinden zich de Kanarieclub, een ruim restaurant met een heerlijk terras, en Remise47, het restaurant van Hotel de Hallen. Geniet van een heerlijk kopje koffie en een goed boek in leescafé Belcampo, de huiskamer van de buurt.

Kunst & Cultuur
Met negen filmzalen en een gevarieerde programmering is De FilmHallen een aanwinst voor elke filmliefhebber. Bezoek ook de bijzondere Parisienzaal, waarin het historische interieur van filmpionier Jean Desmet’s Cinema Parisien (1924) huist. Schuin tegenover De FilmHallen zit Beeldend Gesproken, een galerie voor hedendaagse kunst. Zie je iets moois hangen? Maak gebruik van de kunstuitleen en neem je favoriete kunstwerk mee naar huis. In De Hallen bevindt zich ook een vestiging van de Openbare Bibliotheek.

Het werkende hart
De tramremise met haar werkplaatsen waren vroeger het ‘werkende hart’ van de wijk. Ook in de huidige invulling van De Hallen is er veel aandacht voor het werven en opleiden van vakmensen. Recycle is een fietswinkel en werkplaats waar mensen met een psychiatrische achtergrond opgeleid worden tot fietsenmaker. In Denim City komen kennis, innovatie en professionals uit de denimwereld samen. Hierin bevindt zich ook de Jean School, een ROC-opleiding die nauw samenwerkt met grote internationale modemerken. Aan de Young Bloods-opleiding van de Kinki Academy doen de kappers van de toekomst praktijkervaring op.

Er is nog veel meer te zien en te doen in De Hallen. Een uitgebreid overzicht van alle ondernemingen vind je hier.

Architectuur
De Hallen zijn ontworpen door de Dienst der Publiek Werken. In opdracht van de gemeente Amsterdam hield deze dienst zich vanaf 1850 tot 1980 bezig met het ontwerpen van gebouwen met een openbare functie: bruggen, scholen, wegen, en dus ook tramremises. De architecten bleven vrijwel altijd anoniem.
Het complex bestaat uit zeven hallen en een externe timmer- en schilderwerkplaats (Hal 17) en is tussen 1901 en 1928 in fases gebouwd. De expressieve stijl van de Amsterdamse School is prominent vertegenwoordigd. Deze stroming in de bouwkunst ontstond in het begin van de twintigste eeuw en kenmerkt zich door een expressieve bouwwijze. Dit is in De Hallen goed terug te zien in het veelvuldig gebruik van bakstenen en de prachtige spantconstructies die overal in het pand te vinden zijn.
De centrale passage loopt van de Tollensstraat naar de Ten Katemarkt. Deze grote, lichte ruimte was vroeger de traverseerhal. Hier kwamen de trams binnen om vervolgens met behulp van speciale rolwagens naar een van de dwarsliggende hallen geleid te worden voor stalling of reparatie. In het herinrichtingsplan heeft architect André van Stigt zich ingezet om sporen van de originele functie te behouden. Zo lopen er nog altijd tramrails door de centrale passage en op de muren verwijzen de originele stenen nummerbordjes naar de erachter gelegen hallen.
Door de hoge lange zadeldaken die voor een groot deel uit glas bestaan, valt veel daglicht naar binnen. Mede hierdoor hebben De Hallen een prettig en ruimtelijk gevoel, wat nauw aansluit bij de visie van de herinrichting: waar de werkplaatsen van De Hallen ooit gesloten ruimtes waren waarachter arbeid werd verricht, is het complex nu een open ruimte die voor iedereen toegankelijk is.
De Hallen zijn een rijksmonument.

Toen en nu
Lees hier meer over de historie van De Hallen.

Website by HOAX Amsterdam