Het gebouw

Visie
De tramremise met haar werkplaatsen waren vroeger het ‘werkende hart’ van de wijk en zullen dat weer opnieuw worden, maar dan toegankelijk voor iedereen. De openbare passage vormt de hoofdas; Hal 3 staat er haaks op en loopt naar het Bellamyplein. Deze monumentale hal, waar De FoodHallen en de Kanarie Club zijn gehuisvest, vormt de tweede as. Aan het Bellamyplein ligt een groot terras. Ook Hotel de Hallen, dat eveneens aan het Bellamyplein is gevestigd, heeft een fraai terras.
Het plein en de Tollensstraat zullen een autovrij gebied worden. Het hotel en de bibliotheek zorgen s’ avonds voor ‘licht achter de gevel’ en daarmee groeit de sociale veiligheid.
Door de verbindingsassen en de meer dan 60% openbare functies, met diverse terrassen, wordt De Hallen Amsterdam een publiek domein en opnieuw het sociale, culturele en werkende centrum van de wijk.

De ondernemers van De Hallen Amsterdam
De Hallen Amsterdam heeft een grote diversiteit op het gebied van ondernemers. Hieronder wordt beschreven welke ondernemer zich op welke locatie bevindt. Tijdens het indelen van de ruimten is er rekening gehouden met de beoogde functies, om zo de oorspronkelijke staat  van het Rijksmonument zoveel mogelijk te kunnen behouden.

HAL 1
De bibliotheek met Leescafé Belcampo, de huiskamer van de buurt.
Hotel de Hallen: In het verlengde van Hal 1 is Hotel de Hallen gevestigd met een prominente entree en terras aan het Bellamyplein.
Eenmedia/Yourscene: Direct naast hal 1 bevindt zich de trapopgang en lift uit de parkeergarage naar de werkruimten van Eenmedia dat op de eerste etage is gehuisvest.

HAL 2
De Filmhallen
: Naast de bibliotheek zijn De Filmhallen gehuisvest. Een bioscoop met een gevarieerd programma dat te zien is in 3 grote en 6 kleinere zalen. In zaal 7 is de oude Parisienzaal (1924) teruggeplaatst. Deze historische Art-deco zaal is bestempeld als werelderfgoed en eigendom van familie Desmet. De initiatiefnemers van De Filmhallen zijn dezelfde als die van The Movies aan de Haarlemmerdijk.

HAL 3
De FoodHallen en de Kanarie Club.
Hal 3 is de oudste en monumentaal meest gave hal. Deze hal staats haaks op de passage en door de publieke functie ontstaat een tweede publieke as die van de passage naar het Bellamyplein loopt. De Foodhallen komen aan de zijde van de passage, terwijl de Kanarie Club aan de Bellamypleinzijde zitten. Bij het Bellamyplein is tevens een royaal terras.

HAL 4
De Hallen Studio’s. De Hallen Studio’s worden georganiseerd door een professional, NTVF Produkties BV. Hal 4 heeft 2 studio’s op de begane grond, de productiefuncties en kantoren bevinden zich op de 1ste verdieping. Naast opnames voor tv-programma’s kunnen er ook evenementen georganiseerd worden.

HAL 5
Denim City & Blue Lab en Kinki Lab. Hal 5 biedt ruimte aan Denim City & Blue Lab en sinds november 2016 aan de Denim City Jeans Store. Ook is Kinki Lab/Kinki BV gevestigd in deze hal. Dit is het hoofdkantoor van de Kinki Kappers keten. Aangrenzend aan hal 5 aan het Bellamyplein ligt Wereldkids, een kinderdagverblijf met eigen speelplaats en entree.

HAL 6
De passage
is de levensader van De Hallen Amsterdam en is uniek in Nederland: er zijn maar weinig van zulke fraaie doorgangen. De passage is openbaar en bestaat uit twee overdekte delen: Het eerste en grootste deel loopt van de Ten Katestraat tot de Tollensstraat. Het tweede kleinere gedeelte bevindt zich in hal 17 en loopt van de Tollensstraat tot de Bilderdijkkade. Aan de monumentale Passage bevinden zich de entrees van vrijwel alle gebruikers van De Hallen Amsterdam, m.u.v. het hotel en kinderdagverblijf, die hun entrees aan het Bellamyplein hebben.

HAL 7
In hal 7 zijn verschillende relatief kleine units ontstaan, waardoor een diversiteit aan ondernemers zich hier heeft gevestigd. Vanaf de Tollensstraat gezien zijn hier galerie en kunstuitleen Beeldend Gesproken gevestigd, gevolgd door fietsenwerkplaats Recycle, die ook het beheer van de fietsenstalling op zich neemt. Naast Recycle zit de The Maker Store, een verzameling van jonge startups. Kinki Academy en Young Bloods is de opleiding tot kapper, maar ook de plek om zelf je haar te laten knippen. Grand & Johnson (tegen de Ten Katepoort) is een ontwerpbureau.

Parkeren en fietsenstalling
Aan het Bellamyplein is naast Hotel de Hallen de ingang van de parkeergarage met 165 plaatsen (betaald parkeren). De parkeergarage wordt beheerd en geëxploiteerd door de Gemeente Amsterdam. In de Passage is de ingang van de gratis fietsenstalling voor ca. 600 fietsen. In het gehele pand is cameratoezicht.

Het complex is een dynamische mix geworden van betrokken gebruikers, die elkaar ook vinden in aspecten van leer-werktrajecten, samenwerking en multifunctioneel gebruik van elkaars faciliteiten. De gebruikers hebben geïntegreerd meegedacht over inrichting en ontwikkeling, maar er is tegelijkertijd ook uitgegaan van reversibele, flexibele bouw.

DeHallenAmsterdam 3D Parool - 02

 

Illustratie van het Parool door Jorris Verboon en Chantal van Wessel

HAL 17
Hal 17 heeft een apart traject gevolgd met Stadsherstel als “co-opdrachtgever”. Stichting Trom heeft Hal 17 ontwikkeld en Stadsherstel neemt de hal af en zorgt voor gebruik en exploitatie. Hal 17 loopt in het verlengde van de Grote Passage, van de Tollensstraat naar de Bilderdijkkade, en wordt ook wel de Kleine Passage genoemd. Deze hal is de oudste hal en is functioneel ontwikkeld met behoud van de monumentale aspecten. In Hal 17 zijn de volgende ondernemers gevestigd: De Studio F, WRKWNKL, JPR, Monique Brouns, Holyoils, Tekstbureau Mevrouw van Dale, Charlie + Mary, Unobvious, Hester Kinderportretten, Felt Amsterdam, The Gathershop en Art Deco. 

Hal 17 plattegronden Hal 17 doorsnede + gevel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer over het beheer van het gebouw…