image

De Hallen – Zoveel meer dan een ‘commerciële Yuppen-tempel’

9 juni 2021 De Hallen

De Hallen heeft haar succes niet alleen te danken aan haar authentieke ‘karakter’ of haar – in onze ogen – bijzondere ondernemers. Naast alle bruisende activiteiten in en rondom het complex gebeurt er op maatschappelijk gebied ook heel veel, echter is dit bij de meeste mensen niet bekend. Tijd om daar verandering in te brengen.

Sociaal hart
Een van de doelstellingen van Stichting TROM – de beheerorganisatie van het pand – is het ondersteunen van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De stichting verhuurt daarom een aantal van haar ruimtes aan de sociale firma’s Beeldend Gesproken en Recycle tegen een gereduceerd tarief. Commerciële partijen als De Foodhallen en Hotel De Hallen betalen een hogere huurprijs. Op deze manier ondersteunen alle ondernemers het ‘sociale gezicht’ van De Hallen.

Recycle is een fietswinkel en werkplaats waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt middels dagbesteding opgeleid worden tot fietsenmaker. Veel van de schoonmaak-werkzaamheden in het pand worden onder andere ook vanuit Recycle verzorgd.

Beeldend Gesproken is niet zomaar een Artotheek, maar een kunstuitleen met een uniek verhaal. Professionele kunstenaars met een psychiatrische achtergrond krijgen hier een podium. Kunst speelt bij de kunstenaars in het portfolio van Beeldend Gesproken ook vaak een belangrijke rol in het proces van hun herstel.

Makers Unite – gevestigd in Denim City – biedt vluchtelingen met een creatieve achtergrond talentenontwikkelings-programma’s waardoor ze toegang krijgen tot de Nederlandse arbeidsmarkt.

Daarnaast werkt Stichting TROM voor het onderhoud van het pand samen met partijen die leerlingen (met een achterstand tot de arbeidsmarkt) opleiden tot schilder.

Duurzaam karakter
Duurzaamheid vinden wij als De Hallen erg belangrijk. Tijdens de renovatie van het Rijksmonument zijn vele originele elementen – waaronder de karakteristieke deuren, tramrails en nummerbordjes – behouden. Ook nu streeft Stichting TROM ernaar het pand optimaal te behouden.

De stichting is groot voorstander van circulaire economie. Zo liggen er sinds de zomer van 2019 zo’n 400 zonnepanelen op het dak van het complex, die een gedeelte van de energie voor het pand opwekken. Daarnaast maken we gebruik van een warmte-koudeopslag (WKO) om het gebouw te verwarmen en te koelen, wordt er gebruik gemaakt van waterloze urinoirs en heeft Stichting TROM de doelstelling om gasloos te worden.

De KLOFFIE Markt – een van de terugkerende markten in de Passage – waar high-end designer en vintage kledingitems worden verkocht, sluit ook perfect aan bij de duurzame visie van De Hallen.

Verder tref je in de Passage een Join The Pipe waterpunt. Op deze manier voorziet De Hallen haar bezoekers altijd van kraanwater, maar steunt zij hiermee ook een schoonwater-project in Afrika.

Oog voor ambacht
Ambachtelijk vakmanschap staat bij De Hallen hoog in het vaandel. Niet alleen wordt de Passage jaarlijks omgetoverd tot grote werkplaats waar meester-ambachtslieden hun vakmanschap presenteren tijdens het Ambacht in Beeld Festival.

In de huidige samenstelling van De Hallen besteedt Stichting TROM ook veel aandacht aan het werven en opleiden van vakmensen. Zo komen kennis, innovatie en professionals uit de denimwereld samen in Denim City. Hier bevindt zich ook de Jean School, die nauw samenwerkt met grote internationale modemerken. Bij Kinki Academy leren jongeren tussen de 16 en 23 jaar de kneepjes van het vak en worden zij binnen 1 jaar klaargestoomd als kapper. Ontwerpstudio Grand & Johnson geeft ook veel aandacht aan jong talent en ambachtslieden, die met hart en ziel producten maken en ontwerpen voor de interieur- en designbranche.

Elk laatste weekend van de maand organiseert The Maker Store een weekendmarkt met duurzame merken en echte makers uit Amsterdam. Elke editie van The Maker Market biedt een uiteenlopend aanbod van handgemaakte producten die met liefde en vakmanschap zijn ontworpen en geproduceerd. In The Maker Store zelf vind je vele producten van de lokale makers terug.

Liefde voor cultuur
De Filmhallen is met haar negen zalen – waaronder de bijzondere Parisienzaal, waarin het historische interieur van filmpionier Jean Desmet’s Cinema Parisien (1924) huist – en haar gevarieerde filmprogrammering een aanwinst voor elke filmfan. Literatuurliefhebbers kunnen terecht bij OBA De Hallen. Het naastgelegen Café Belcampo organiseert veel culturele activiteiten, te denken aan diverse dans- en zangoptredens. Daarnaast is de eigenaar van het café ook de drijvende kracht achter de Culturele Zondagen die meerdere keren per jaar in de Passage van De Hallen plaatsvinden. Met als doel iedereen kennis te laten maken met de diverse facetten van cultuur.

In De Hallen Studio’s worden diverse (culturele) tv-programma’s w.o. Podium Witteman opgenomen. Ook wordt er binnen De Hallen veel aandacht besteed aan kunst. Zo kun je dagelijks terecht in de galerie van Beelden Gesproken en is er in de Passage maandelijks ook een wisselende expositie te zien. Hier biedt Stichting TROM beginnende kunstenaars of partijen met belangrijke maatschappelijke thema’s – zoals Pride Award en Free a Girl – een podium om hun kunstproject aan de bezoekers tentoon te stellen.

Betekenis voor de buurt
Bij de ontwikkeling van De Hallen heeft Stichting TROM in samenspraak met buurtbewoners nagedacht over de invulling van het pand. Het complex moest opnieuw het werkende hart van de buurt worden, met de Passage als ontmoetingsplek.

In de Passage worden dan ook diverse activiteiten voor de buurt georganiseerd. Te denken valt aan de gratis Culturele Zondag en Kindermiddagen, maar ook aan de 4 mei herdenking en de 5 mei bevrijdingslunch, verschillende rondleidingen, events rondom Kerst en Sinterklaas, informatiemarkten, jeugdprojecten, activiteiten voor ouderen, de diverse weekendmarkten en nog veel meer. Hierbij werkt Stichting TROM veelal samen met scholen, verenigingen en ondernemers uit Oud-West.

Deel dit BLOG