image

Een fietsenwinkel met een sociaal verhaal

6 juli 2022 De Hallen

Recycle helpt mensen met een psychische kwetsbaarheid, verslavings- en/of justitiële achtergrond op de weg terug naar werk. De sociale onderneming biedt hen arbeidsmatige dagbesteding of een leer- werkplek aan, waardoor zij weer een kans krijgen om mee te doen in de maatschappij.

Recycle is ontstaan als initiatief van Jellinek en Stadsdeel Oud-West in 2004. Vanaf 2006 zit de fietsenwinkel onder de vleugels van Roads, waar Recycle is uitgegroeid tot een sociale onderneming met focus op herstel, participatie en doorstroom naar de arbeidsmarkt met commerciële inkomsten.

 

Werkplaats Recycle

 

Fiets met een bijzonder verhaal
Naast de fietsenwinkel heeft de sociale onderneming ook een fietsenwerkplaats en beheren zij de Passage en de fietsenstalling van De Hallen Amsterdam.

In de werkplaats worden de deelnemers met veel aandacht door gepassioneerde technische vakmensen stap voor stap opgeleid tot fietsenmaker. En wordt er veel liefde en tijd in het opknappen en repareren van (oude klassieke) fietsen gestoken. De tweedehands fietsen van Recycle hebben daarom wellicht een wat hoger prijskaartje, maar dan koop je wel een fiets met een bijzonder verhaal! Let bij het aanschaffen van zo’n mooie opgeknapte fiets vooral eens op het speciale Recycle label. Hierop lees je het verhaal van de deelnemer die aan de fiets heeft gewerkt. Op deze manier zet de fietsenwinkel de desbetreffende deelnemer in de schijnwerpers, waardoor hij of zij meer zelfvertrouwen en erkenning krijgt. Tegelijkertijd creëert Recycle hiermee ook meer bekendheid voor hun sociale verhaal.

 

Recycle maakt
In de winkel worden fietsen van duurzame merken als Roetz, Achielle en Toyobikes verkocht. Ook tref je er verschillende fietsaccessoires en ‘eigen’ producten gemaakt van oude fietsonderdelen aan.

Het project ‘Recycle Maakt’ is ontstaan in de werkplaats waar een van de deelnemers lampjes maakte van oude fietslampen. Ze verkocht deze lampen ook in de winkel en op The Maker Market. Helaas is zij overleden, maar ter nagedachtenis aan haar verkoopt Recycle de lampen nog steeds. Ondertussen is er een mini atelier ontstaan waar deelnemers hun eigen producten kunnen maken, deze worden in de fietsenwinkel verkocht. Dit maakt de deelnemers ontzettend trots!

Recycle maakt lampjes

 

Scala aan mensen
De sociale werkplaats kent een verscheidenheid aan mensen met verschillende problematiek.

“Het is bijzonder om te zien dat iemand met een licht verstandelijke beperking met psychische problematiek hier samen rondloopt met een bedrijfspsycholoog met een burn-out of een ex-gedetineerde. ” - Tieme Bezemer werkbegeleider bij Recycle

Volgens Tieme Bezemer, werkbegeleider bij Recycle, is dit mooi en uitdagend tegelijk. Zo kunnen de verschillende achtergronden binnen de groep af en toe behoorlijk botsen. Maar tegelijkertijd zorgt diezelfde dynamiek ervoor dat mensen zich aan elkaar optrekken.

De deelnemers komen allemaal met een bepaald doel bij Recycle terecht. Dit kan re-integratie zijn, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Maatschappelijke participatie is soms ook al heel mooi.

Vanuit een proefperiode worden de behoefte en talenten van de deelnemer in kaart gebracht. Zodat iedereen een plek binnen de werkplaats of het beheer krijgt die het best bij hem of haar past. Tijdens het traject kan men verder doorgroeien en verschillende opleidingen volgen. Zo biedt Recycle opleidingen voor fietstechniek, glasbewerking, een hoogwerker certificaat of gastheerschap aan. Iedereen volgt de opleiding op zijn/ haar eigen niveau en in eigen tempo.

Om helemaal klaargestoomd te worden voor de fietsenmaker examens, volgt er zo nu en dan een uitwisseling met fietsenmakers uit de buurt, waar de deelnemers kunnen meelopen om te kijken hoe het er in ‘het echt’ aan toegaat.

 

 

Recycle in de stad
Recycle heeft naast haar vestiging in De Hallen ook een aantal kleinere locaties verspreid over de stad. Hier krijgen de deelnemers meer verantwoordelijkheid.

 

“Het zijn kleine werkplaatsen waar de deelnemers zelfstandig kunnen werken. Je kunt het vergelijken met een op zichzelf staande kleine fietsenmaker. Soms staan ze alleen op de vloer en moeten ze ook kassahandelingen verrichten. Dit is een goede oefening voor als ze uiteindelijk echt aan de slag gaan bij een fietsenmaker.” - Tieme Bezemer werkbegeleider bij Recycle

Als ze er helemaal klaar voor zijn worden de deelnemers gekoppeld aan een trajectcoach die hen verder helpt bij de re-integratie. Zo stromen er elk jaar een aantal deelnemers door naar betaald  werk bij o.a. schoonmaakbedrijven, fietsenmakers en in het hotelwezen.

Mocht jouw fiets binnenkort toe zijn aan een onderhoudsbeurt of ben je op zoek een mooie nieuwe fiets? Kom dan zeker eens langs bij Recycle! Jouw bijdrage helpt een mooie groep mensen terug naar werk!

Deel dit BLOG