image

4 mei herdenking Oud-West

Ieder jaar herdenken wij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei vindt de herdenking Oud-West plaats bij de herdenkingsplaquette voor de omgekomen medewerkers van de Stadsreiniging in de Passage van De Hallen. Iedereen is welkom om de 4 mei herdenking Oud-West bij te wonen.

Dit jaar staan we ook stil bij het afschuwelijke geweld in de wereld op dit moment en de slachtoffers die daar zijn gevallen.

Het programma start rond 19:30 uur en wordt muzikaal omlijst door het VOXNL Ensemble. Er zijn verschillende toespraken en een voordracht van spoken word artiest Luan Buleshkaj. Om 20:00 uur zijn we 2 minuten stil. De Taptoe wordt gespeeld door Bart Noorman. Wij zingen het Wilhelmus samen met het VOXNL Ensemble.

Daarna leggen wij bloemen en bloemstukken bij de herdenkingsplaquette omlijst door liederen van het VOXNL Ensemble.

In de Passage is een tentoonstelling van het kijkdozenproject over de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door leerlingen van groep 7 van de Kinkerschool.

Herdenkingsplaquette
Op de plek waar nu de Kleine Passage gevestigd is, bevond zich vroeger het Stadsreinigingskantoor. Tijdens de oorlog zijn er 6 medewerkers van de Stadsreiniging opgepakt, afgevoerd en vermoord in één van de vernietigingskampen. Op de plaquette in de Passage van De Hallen staan de namen van deze zes medewerkers van de Stadsreiniging.

Het gaat om 4 straatvegers, een stoker bij de Vuilverbranding en een chauffeur op een vuilniswagen. Het waren geen helden, maar gewone, Amsterdamse jongens die in een grote oorlog verzeild raakten.

Lees hier meer: https://dehallen-amsterdam.nl/4-mei/

De Passage

  • Maandag 07:00 — 23:00
  • Dinsdag 07:00 — 23:00
  • Woensdag 07:00 — 23:00
  • Donderdag 07:00 — 23:00
  • Vrijdag 07:00 — 03:00
  • Zaterdag 07:00 — 03:00
  • Zondag 07:00 — 03:00