image

Expo: Needles and Fluff

10 maart t/m 12 mei bij Beeldend Gesproken

Debora van der Vliet, Petra Kroon, Priscilla Koopman
& De Woekertuin van Sarah Jonker

De tentoonstelling Needles and Fluff presenteert drie vrouwelijke kunstenaars die hun persoonlijke reis met neurodiversiteit verkennen in hun kunst. Met een fijngevoeligheid voor prikkels en pluisjes brengen ze hun eigen unieke perspectieven tot uiting.

In het werk van kunstenaar en fotograaf Petra Kroon staat het thema medisch seksisme centraal. Op haar 57ste wordt ze gediagnosticeerd met autisme. Kroon onderzocht de reden dat bij vrouwen zoveel later dan bij mannen de diagnose autisme gesteld wordt, naar positieve aspecten van autisme en naar haar eigen sterke eigenschappen. Het is voor haar van levensbelang dat het verhaal van neurodivergente vrouwen en haar persoonlijke verhaal als voorbeeld van medische misogynie [vrouwenhaat], wordt verteld. Het uitgebreide onderzoek rondom haar diagnose is in Needles and Fluff gedetailleerd weergegeven. Naast selfies toont de kunstenaar reflecties van wetenschappelijk onderzoek en correspondentie over de diagnose met haar therapeut en reacties van haar omgeving op de diagnose.

Petra Kroon is journalist en kunstenaar en studeerde in 2021 af aan de KABK in Den Haag.

Debora van der Vliet laat in deze tentoonstelling twee series zien. In Colorful Echoes toont zij landschappen speciaal gecreëerd voor kleuren junkies die verlangen naar een andere realiteit. De kunstenaar is geïnspireerd door het veranderende licht en de kleuren van de seizoenen. Na jaren in Amsterdam te hebben gewoond, voelde ze steeds sterker de drang naar de natuur. Om hieraan gehoor te geven, maakte ze landschapstekeningen, waardoor ze dichtbij de natuur kon zijn. In schilderachtige en filmische werelden, speelt zij met vorm en vormeloosheid en brengt deze tot een dynamisch geheel samen. De collages uit de andere serie getiteld Shifting Shapes zijn opgebouwd uit bewerkt en beschilderd papier, inkttekeningen en oliepastel. In deze serie wil Van der Vliet laten zien hoe mens, natuur en materie op energetisch niveau met elkaar verbonden zijn. Het is alsof zij de grenzen die we normaal gezien ervaren, losweekt.

Debora van der Vliet studeerde in 2013 af aan de HKU Utrecht, afdeling videokunst en toonde haar werk in diverse galeries in Nederland.

Healing Together van Priscilla Koopman is in de artotheek van Beeldend Gesproken te zien. Deze muurschildering van acht bij vier meter is een ode aan zorg voor elkaar. Koopman: ’Dit rondzwervend wezen worstelt net als iedereen met moeilijke dagen op het pad dat voor hen ligt en heeft net als ieder ander hulp nodig. Met de kleine wezens om hen heen die hun wonden genezen en hen troosten, kunnen ze met de hulp van anderen overleven. Dit werk laat zien hoe we elkaar kunnen helpen in moeilijke tijden en dat het oké is om die tijden door te maken. Een gemeenschap die elkaar geneest, doorstaat samen alles.’ Priscilla Koopman [allicsirpart], onderzoekt in haar werk thema’s als mentale gezondheid, zelfexpressie en onderbewuste emoties. Ze creëert kunst die intieme, kinderlijke momenten combineert met donkere en groteske elementen.

Koopman studeerde in 2018 cum laude af aan het Centennial College in Toronto. Zij wordt gerepresenteerd door Beeldend Gesproken en toonde haar werk via deze galerie afgelopen jaar in het Cobra Museum.

Aanvullend aan de tentoonstelling is De Woekertuin van Sarah Jonker te bekijken. In deze installatie toont Sarah Jonker de diepste hoeken van haar gedachten. Haar tekeningen zijn poëtisch, humoristisch en theatraal. Jonker’s donkere, absurde universum zit barstensvol afgehakte ledematen en ongepolijste seksualiteit. Deze installatie is een weergave van een brein dat zich in een ongefilterde, ongehinderde toestand bevindt. Gedachten die we normaal gesproken onderdrukken of niet durven te uiten, krijgen hier de ruimte om ongeremd te groeien, als wild onkruid. Persoonlijke angsten, schaamte, maatschappijkritiek, wensdromen en humor staan naast elkaar en gedijen zonder beperkingen. Met gouache, krijt, inkt en ecoline vult Sarah de hele ruimte; in de wilde tuin wordt je aangemoedigd om na te denken over je eigen woekerende gedachten, want zelfs de meest opgeruimde geesten hebben onkruid in hun brein, toch?

Sarah Jonker (1982) is theatermaker en beeldend kunstenaar. In 2006 studeerde ze af aan de Arnhemse Toneelschool. Ze maakte onder meer voorstellingen bij Likeminds,De Toneelmakerij en ‘t Barre Land. In de loop van haar carrière oogstte Sarah lof, zowel in het theater als met haar tekeningen.

Beeldend Gesproken is een galerie en kunstuitleen die kunst van een neurodiverse community promoot en vertegenwoordigd.

Beeldend Gesproken

+31(0)20 3090390

Website

Email

  • Maandag gesloten
  • Dinsdag gesloten
  • Woensdag 12:00 — 18:00
  • Donderdag 12:00 — 18:00
  • Vrijdag 12:00 — 18:00
  • Zaterdag 12:00 — 18:00
  • Zondag 12:00 — 18:00