image

Emily Hund: The Influencer Industry – The Quest for Authenticity on Social Media

Vanuit de financiële crisis, groeiende polarisatie en een dalend vertrouwen in overheden ontstond aan het begin van het nieuwe millennium een nieuw fenomeen: de influencer, de blogger en de vlogger die – geheel in de traditie van het Amerikaanse ondernemerschap – alleen een scherm en een webcam nodig hadden om succesvol te zijn.

Zonder de regels van de traditionele mediaorganisaties konden zij zonder problemen het persoonlijke met het professionele vermengen. Maar waar veelal uit enthousiasme en ambitie werd begonnen, veranderde de industrie snel toen grote media-entiteiten als Facebook en Instagram lucht kregen van deze opkomende markt. Er ontstond een miljardenindustrie, waarbij de oorspronkelijk originaliteit en authenticiteit van de influencer langzaam maar zeker op de achtergrond verdween.

In haar boek The Influencer Industry: The Quest for Authenticity on Social Media onderzoekt Emily Hund ‘digitale authenciteit’. Ze laat zien hoe de industrie werd uitgehold en welke prijs we daarvoor betalen, letterlijk en figuurlijk. Met miljarden gebruikers van sociale media over de hele wereld is de inzet niet eerder zo hoog geweest.

Emily Hund is onderzoeksmedewerker bij het Center on Digital Culture and Society van de Annenberg School for Communication van de Universiteit van Pennsylvania. Haar werk is verschenen in toonaangevende publicaties zoals de New York Times, de Atlantic en The Guardian.

In samenwerking met: Princeton University Press & Room for Discussion (Amsterdam Business School).

De Hallen Studio’s

+31(0)20 8208206

Website

Email