image

Vandaag ontmoeten wij … Bob & Wouter

1 november 2018 De Hallen

In de rubriek “Vandaag ontmoeten wij” vragen wij naar de ervaring van mensen in De Hallen Amsterdam.

Vandaag ontmoeten wij … Bob & Wouter

Bob en Wouter werken allebei bij de FilmHallen. Bob is de manager en Wouter programmeur.

Wat was jullie eerste indruk van De Hallen?

Bob – De allereerste keer dat ik met De Hallen in aanraking kwam was toen ik deelnam aan een marketing meeting over de toekomst van De Hallen. We vergaderden in een soort bouwkeet in de Kleine Passage. Toen waren ze hier net begonnen met bouwen. Ik had echt geen idee wat hier allemaal zou komen. Na afloop van de meeting kregen we een rondleiding. Alles lag nog open. Wat een bizar pand, wat groot, hoe kan dat nou zo lang leeg hebben gestaan, dacht ik. Ik zag wel meteen alle potentie die de plek had. Ik heb dus eigenlijk het hele bouwproces gezien. Op een gegeven moment ben ik hier alvast kantoor gaan houden om in de sfeer te komen. Toen waren ze hier nog de muren aan het neerzetten zelfs! Ik heb het helemaal meegemaakt.

Wouter – Ik ben er in een later stadium bijgekomen. Vlak voordat we open gingen in augustus 2014.
Ja jeetje, ik weet nog wel dat je dan hier binnen komt en denkt: waar zat dit verstopt? Achter een wat rare ingang (toen) stond er opeens een enorm pand. Waar al heel veel gedaan was. Ik zag het pas toen het bijna klaar was en wist ook eigenlijk niet welke bedrijven zich hier zouden vestigen. Wat mij het meest opviel was de grootte en de potentie hier in deze buurt, zoveel ruimte en zo iets unieks!

De Hallen leeft echt, je hebt natuurlijk de markten in het weekend, maar ook gewoon door de weeks en eigenlijk de hele dag door lopen hier al heel veel mensen naar binnen. Ik was net even helpen bij de bar en ik hoorde een dame zeggen dat zij elke ochtend naar de film gaat, omdat ze het zo leuk vindt hier. Als je hoort dat mensen dus zo’n groot gedeelte van hun week hier doorbrengen en genieten van deze plek dan ben je wel met iets moois bezig. Dat maakt het wel speciaal!

 

Wat een bizar pand, wat groot, hoe kan dat nou zo lang leeg hebben gestaan?

Ik probeer mensen altijd te benadrukken dat je hier op een plek komt waar je eigenlijk alles kan doen wat je wil. Als je vrije tijd hebt. Er is voor iedereen ook wat te doen. Ik vind het ook heel leuk dat we nu op woensdag die kindermiddagen hebben. Ik had eerst mijn twijfels over of het wel aan zou slaan, maar als ik hier woensdagmiddag loop dan zie ik al die kinderen aan die tafels spelen. Waar heb je dat nou? Gewoon in een openbare ruimte? Nergens! Het is eigenlijk best wel een buurtgevoel. En misschien is het niet meer het buurtgevoel dat mensen vroeger hadden hier in deze wijk, maar het is wel een buurtgevoel en dat vind ik gewoon tof!

Bob – Een nieuwe manier voor de buurt om bij elkaar te komen. Er zijn natuurlijk genoeg mensen hier uit de buurt, die zich hier niet thuis voelen. Daar moeten we aan blijven werken, zowel wij als de andere huurders van het complex. Met dat soort kleinere activiteiten kun je iedereen hier naar binnen halen en welkom laten voelen.

Wouter – Maar ook de grotere projecten, zoals het Ambacht in Beeld Festival en De Participatiemarkt. Dan betrek je iedereen erbij en eigenlijk straal je met z’n allen ook best wel iets heel gaafs uit. Daar komen mensen ook gewoon echt voor. Dat vind ik ontzettend leuk. Dat je dat zo met elkaar kan bouwen.

Bob – Er is altijd een reden om terug te komen. Er gebeurt genoeg.

Ja jeetje, ik weet nog wel dat je dan hier binnen komt en denkt: waar zat dit verstopt?

Wie zouden jullie De Hallen graag nog eens willen laten zien?

Wouter – Ik zou nog wel meer filmmakers dit willen laten zien.
Bob – Ik denk dat Quentin Tarantino dit moet zien.

Wouter – We hebben hier wel wat filmmakers gehad, hoor. Het is best wel een unieke bioscoop. Veel bioscopen zijn gewoon aluminium dozen met een heleboel zalen erin. En je hebt wel wat oude theaters in sommige oude Europese binnensteden. Maar zoals De FilmHallen kom je ze niet tegen.

Bob – Het is een interessante tussenvorm. Daarom zei ik ook Quentin Tarantino. Die is wel gecharmeerd van dit soort theaters en hij is ook groot fan van The Movies op de Haarlemmerdijk. Hij heeft een tijdje in Amsterdam gewoond.

Het is wel een van de meest open en gemengde plekken in De Hallen.

Wat is jullie lievelingsplek in De Hallen?

Bob – Het hoekje van de bar van De FilmHallen. Dan kan je de hele bioscoop een beetje overzien en dan sta je midden in de reuring.

Wouter – Ik sta er ook heel graag. En ik vind het zelf ook fijn om aan de tafeltjes te zitten en te luisteren naar wat de bezoekers nou zeggen en wat ze van de films vinden.

Bob – Mijn favoriete winkel in De Hallen is Qnoop, zij hebben echt hele leuke sokken.

Wouter
– Ik vind het heel gezellig bij Café Belcampo, moet ik je zeggen. Vooral op zaterdag. Het is altijd een beetje chaos, maar het klopt op de een of andere manier wel altijd. Het is wel een van de meest open en gemengde plekken in De Hallen. Het is een beetje de entree voor De Hallen.

Bob – Belcampo is de meest laagdrempelige plek binnen De Hallen om te komen. En eigenlijk hoop je ook dat mensen die De Hallen niet kennen en tegen drempels aanlopen bij De FilmHallen of  De Foodhallen dat zij er toch een keer gaan kijken. Ze zullen aangenaam verrast worden.

Deel dit INTERVIEW