image

Undine

✻ Best Actress – Paula Beer – Berlin Filmfestival 2020

Historica Undine (Paula Beer) werkt als museumgids in Berlijn. Wanneer zij door haar partner Johannes (Jacob Matschenz) wordt verlaten voor een andere vrouw, stort haar wereld in. Al snel ontmoet ze duiker Christoph (Franz Rogowski) die een lezing van haar bijwoont. Hij laat haar kennismaken met de onderwaterwereld en ze krijgen al snel een hartstochtelijke affaire.

Undine is een modern sprookje, gebaseerd op de mythe van de gelijknamige mysterieuze waternimf die alleen een menselijke gedaante kan aannemen als haar geliefde haar trouw blijft. Zo niet dan zal zij hem moeten doden en terugkeren naar zee. Hoofdrolspeelster Paula Beer ontving dit jaar op het filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer voor beste actrice.

Christian Petzold is zonder twijfel een van de interessantste filmauteurs in het Duitsland van vandaag. Door middel van trauma’s, identiteitswissels en onmogelijk liefdes weet de stilist het Duitse verleden keer op keer brandend actueel te maken. Maar terwijl die oorlogsherinneringen constant door zijn mysterieuze drama’s Barbara, Phoenix en Transit spoken, gaat Petzold in Undine voor het eerst écht aan de slag met bovennatuurlijke elementen. Dit romantische drama is namelijk een adaptatie van de mythe van Undine, de waternimf die eerder al in literaire werken opdook en nu aanmeert in het hedendaagse Berlijn waar ze als gids de kost verdient en de man die haar hart brak, moet vermoorden. Omdat Petzold na Transit nog meer wilde doen met de chemie die er tussen Paula Beer en Franz Rogowski hangt, liet hij het duo opnieuw opdraven in dit bijzondere portret over een bedroefde zeemeermin op het droge.

ENGLISH
Undine is a city guide in Berlin. When her friend leaves her, she catches up with the curse of the old myth. Undine must kill the man who betrays them and return to the water.

The Hollywood Reporter
Beer and Rogowski are so good, and have such amazing chemistry, that it’s hard to look away or not root for them to be together.

De Filmhallen

+31(0)20 8208122

Website

Email

  • Maandag11:00 —01:00
  • Dinsdag11:00 —01:00
  • Woensdag11:00 —01:00
  • Donderdag11:00 —01:00
  • Vrijdag11:00 —02:00
  • Zaterdag11:00 —02:00
  • Zondag11:00 —01:00