image

50 jaar Blijf Groep – Tentoonstelling en foto-expositie

DE PASSAGE 00:00 donderdag 05 september 2024 t/m maandag 30 september 2024

Dit jaar bestaat Blijf Groep 50 jaar. Blijf Groep is de grootste organisatie in de strijd tegen huiselijk geweld in Nederland. Sinds de oprichting van de eerste Blijf van m’n Lijf-huizen in 1974 is er veel veranderd in de manier waarop we samen denken over en werken aan het doorbreken van geweld. Om de slachtoffers van huiselijk geweld in de stad Amsterdam en de belangrijke werkzaamheden van Blijf Groep ‘een gezicht’ te geven, organiseert Blijf Groep van 5 september tot en met eind september de gratis tentoonstelling ’50 jaar Blijf van m’n Lijf – Een halve eeuw van activisme, veiligheid en empowerment’ en de foto-expositie ‘(On)belicht’ in De Hallen in Amsterdam. Deze tentoonstelling is in samenwerking met het Amsterdam Museum.

Als bezoeker ontdek je hoe de hulpverlening in de loop der tijd is geëvolueerd en hoe maatschappelijke ontwikkelingen als migratie, digitalisering en politieke verschuivingen hier invloed op hadden. Blijf Groep was de eerste vrouwenopvangorganisatie in Nederland die het aandurfde om de geheimhouding los te laten, vanuit de overtuiging dat huiselijk geweld niet verstopt moet worden en schaamte en taboe moet verdwijnen. Zo ontstonden de Oranje Huizen.

De tentoonstelling schetst aan de hand van informatiezuilen, foto’s en ander archiefmateriaal, de weg die Blijf Groep als hulpverleningsorganisatie heeft afgelegd. Er wordt een beeld geschetst van 50 jaar strijd voor een toekomst waarin veiligheid en gelijkheid voor iedereen vanzelfsprekend zijn.

Voor de foto-expositie “(On)belicht” gingen fotografen en Blijf Groep-medewerkers Richard de Regt en Jeannette Ririassa met hun camera langs bij (ex-)cliënten van Blijf Groep. De foto’s tonen mensen van allerlei achtergronden en kaarten stigma’s en vooroordelen aan. Want huiselijk geweld kan iedereen treffen.

De tentoonstelling en foto-expositie zijn onderdeel van het jubileumjaar van de Blijf Groep. De opening van het jubileumjaar was op 8 mei, Koningin Máxima bezocht toen het Oranje Huis Flevoland Gooi en Vechtstreek van Blijf Groep, waarmee zij ook het 50-jarig bestaan van de vrouwenopvang in Nederland markeerde. Blijf Groep heeft als missie om huiselijk geweld voor altijd te stoppen. Wil je weten hoe je zelf kunt bijdragen aan de missie van Blijf Groep kijk dan hier.

Waar en wanneer:
Wanneer: 5 september tot en met eind september
Locatie: De Passage van De Hallen, Amsterdam
Kosten: Gratis

Meer weten over huiselijk geweld in Nederland:
Download de fact sheet achtergrondinformatie Blijf Groep en algemene cijfers huiselijk geweld in Nederland hier.
Bekijk hier ook de film 40 jaar vrouwenopvang deel 1 en deel 2.

Beeld: Bertien van Manen, 1980, Collectie IAV-Atria

De Passage

  • Maandag 07:00 — 23:00
  • Dinsdag 07:00 — 23:00
  • Woensdag 07:00 — 23:00
  • Donderdag 07:00 — 23:00
  • Vrijdag 07:00 — 03:00
  • Zaterdag 07:00 — 03:00
  • Zondag 07:00 — 03:00