‘Open Monden’ – van Barbara Broekman

‘Open Monden’ – van Barbara Broekman

Vrijdag 22 juni 2018 - Zondag 2 september 2018 De Passage

1. In de zomer van 2018 presenteert WG Kunst onder de titel Op Drift een kunstroute in Amsterdam Oud-West. Hedendaagse beeldend kunstenaars presenteren in onderlinge samenhang hun werk dat verbonden is met het thema ‘Op drift’. Zij reageren ieder op hun eigen manier.In de Passage van De Hallen Amsterdam, één van de vier plekken waar de kunstroute langs loopt, is het werk ‘Open Monden’ te zien van Barbara Broekman. Voor dit werk verzamelde ze vrouwengezichten uit tijdschriften, kledingcatalogi en kranten. Vervolgens liet ze uitsnedes uit de afbeeldingen met de focus op de open mond, machinaal in Jacquardtechniek weven. De computer interpreteert elke pixel op een andere manier, waardoor telkens nieuwe weefstructuren ontstaan. 45 open monden die je aan lijken te gapen. Met dit werk stelt Broekman het denken over de vrouw als (lust)object ter discussie. Tegelijkertijd werkt de herhaling vervreemdend. Door de vrouwengezichten heen is een persoonlijke tekst geweven, die het kijken en reflecteren op dit onderwerp activeert.

2. In het Kleinste Galerietje van kunstuitleen en galerie Beeldend Gesproken is de begeleidende korte film te zien. In de film bespreekt Broekman samen met haar dochter Laura Hermanides (tevens regisseur van de film) de achterliggende gedachten van het werk; een aanklacht tegen de hyper geseksualiseerde samenleving.

3. De schuiltoren-installatie van Jeroen Kee. De Passage van De Hallen is een druk bezochte doorlooproute met entrees van o.a. de Foodhallen, diverse markten, een bioscoop en allerlei andere leuke ondernemingen. De drukte concentreert zich in de avond en rond etenstijd. In reactie op deze drukte is een schuiltoren in de ruimte geplaatst. De toren is ter plekke gemaakt en het uiterlijk van de toren is in relatie tot de omgeving bepaald. Aan de buitenkant oogt de toren vrij brutaal, maar van binnen heerst een intieme sfeer van rust waarin men zich terug kan trekken. Als bezoeker ga je in je eentje de installatie in. Je gaat naar binnen, doet de deur achter je dicht en loopt een trap op. Een verdieping hoger kun je via verstelbare spiegels ongezien de Passage in gluren. Je kunt ook op het bankje gaan zitten en omhoog kijken zodat je jezelf in een grote spiegel van bovenaf ziet zitten.

WG Op Drift is van 22 juni tot 2 september te zien in de Passage.