image

Intimate Portraits: Forever young

Intimate Portraits is een reeks performances die maandelijks plaatsvindt. Tijdens deze avonden krijgt het publiek de kans om bijzondere dansvoorstellingen te zien die reflecteren op de melting pot van Amsterdammers. Elke avond duurt ongeveer een uur en bestaat in de meeste gevallen uit twee of drie stukken, die passen bij het thema van de avond.

Deze maand:
– Patricia Bardi & Alex Maguire
– Liat Waysbort

Première van een nieuwe Vocale Dans- en Muziek Performance door Patricia Bardi en Alex Maguire
Deze performance wordt voor het eerst getoond tijdens de Intimate Portraits Series. Dans- / stemkunstenaar Patricia Bardi en pianist Alex Maguire creëren voorstellingen die bruggen slaan en de grenzen tussen beweging, tekst, stem en muziek ontmantelen. Ze laten ruimte voor het onverwachte en creëren tegelijkertijd fijn afgestemde en suggestieve sferen van emotie, herinnering en beeld. Hun samenwerking die zich gedurende vele decennia heeft ontwikkeld, ademt en pulseert met een naadloze anticipatie, griezelige inventiviteit met het vermogen om hun interactie te inspireren en te transformeren, soms zowel gespannen als aangrijpend. Ze hebben opgetreden in heel Europa, waaronder het VK, Nederland, Duitsland en Italië.

Patricia Bardi
Patricia Bardi is een freelance dans /stemkunstenaar, docent, onderzoeker, lichaamswerkspecialist, gediplomeerd natuurgeneeskundige en somatische bewegingspedagoog/therapeut. Ze komt oorspronkelijk uit New York en is gevestigd in Amsterdam. Patricia heeft veel getourd, lesgegeven en opgetreden op internationale festivals, universiteiten en theaterscholen in Europa, Noord-Amerika, Japan en India. Ze is de oprichter/directeur van het geaccrediteerde certificeringsprogramma – VMI Somatic Practice, dat Vocal Dance, Voice Movement Integration Practice en Vital Movement Integration Bodywork combineert. Ze heeft dit meer dan 25 jaar geleden opgericht, met als standplaats Amsterdam. Ze is een van de oprichters van de School for Body-Mind Centering (VS) en de Chisenhale Dance Space in Londen. Ze ontving een London Arts Choreographer Award en deed onderzoek naar Noord-Indiase vocale muziek in India, gesponsord door de Arts Council of Great Britain. Bardi presenteerde haar werk over stem en beweging en somatische praktijk aan de Royal Central School of Speech and Drama in Londen, Netherland National Centre of Performing Arts, Body Brain and Cognition Conference, Oxford University en meest recentelijk op het Voice and Somatics Symposium op East 15 in Londen. Onlangs schreef ze een hoofdstuk voor het boek Somatics Voices in Performance Research and Beyond, uitgegeven door Routeledge.

Alex Maguire
Alex Maguire is een Britse pianist die moderne jazz en vrije improvisatiemuziek speelt, en een forensisch muziektherapeut. Hij improviseerde al aan de piano voordat hij op achtjarige leeftijd lessen kreeg. Hij studeerde muziek aan de Universiteit van Londen en behaalde een BA-graad. Hij nam ook lessen van Wanda Jeziorska, Andrew Ball en Howard Riley. Als inspiratiebron noemt hij een aantal gerespecteerde figuren in de vrije improvisatiescene, zoals Tony Oxley en Evan Parker, maar ook jazzspelers Cecil Taylor en Eric Dolphy. Maguire zegt dat hij geïnteresseerd is in ‘voorgeletterde muziek, iets origineels in plaats van imitatief (ongeacht idioom)’. Hij studeerde bij klassieke componisten John Cage en Michael Finnissy en zijn arsenaal aan technieken en figuren, die zich uitstrekken van avant-garde klassieke piano tot jazz, van kwela tot R&B, wordt veel gevraagd. Zijn sympathie als begeleider wordt geëvenaard door zijn verbeeldingskracht en is vaak humoristisch. Hij werkte samen met Tony Oxley’s Celebration Orchestra en Sean Bergin’s MOB-groepen, en toerde met zijn eigen negenkoppige Cat O ‘Nine Tails, met drummer Louis Moholo en saxofonist Alan Wilkinson.

 Please me Please – Liat Waysbort / Bitter Sweet Dance

Our bodies are human.
Our bodies get older.
Our bodies show the signs of time.
Our aging is an irreversible process but yet we are worthwhile being watched.

  • Liat Waysbort

Het dynamische, warme, sterk fysieke en licht absurde werk van choreografe Liat Waysbort heeft altijd een maatschappelijke laag. Met het tweeluik Please me Please neemt ze onze drang om te behagen onder de loep. In het eerste deel, een solo, zien we Ivan Ugrin. Hij is jong, energiek en begaafd. Hij verbeeldt de perfecte mannelijke danser en zet hij al zijn kwaliteiten in om het publiek te verleiden en te bevredigen. Maar naarmate de tijd vordert, vertoont het perfecte plaatje scheuren. Twijfel sijpelt door zijn handelingen, door zijn sensuele presentatie en zijn eigen perspectief op zijn lichaam. Hij transformeert van dominante man naar onderdanige vrouw, van ballerina naar pornoster en laat ons raden wie hij is.

In het tweede deel zien we twee oudere danseressen van 60 en 66. Hun lichamen dragen geschiedenis in zich, tegelijkertijd zijn ze zelfbewust en zelfverzekerd en willen ze gewaardeerd te worden om hun kwaliteiten en niet beoordeeld om hun leeftijd. Maar ze worden geconfronteerd met de verontrustende en ongedefinieerde standaarden waaraan ‘de oudere’ moet voldoen. Breekbaar en krachtig, scherp en explosief, fysiek en teder rekt Please me Please onze definitie van schoonheid op.

Liat Waysbort
Liat Waysbort studeerde ballet, moderne dans en hiphop in Tel Aviv en begon haar professionele carrière bij Batsheva Dance Company. Ze werkte daar onder andere samen met Ohad Naharin, William Forsythe en Wim Vandekeybus. In 2006 behaalde ze haar Master Choreografie in Rotterdam. Ze maakte diverse korte en avondvullende choreografieën die in binnen- en buitenland te zien waren. Ze creëerde bovendien werk voor dansgezelschappen als Dansgroep Krisztina de Châtel, Conny Janssen Danst en De Meekers/Maas Theater en Dans. In 2012 werd ze genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2012. De solo van Ivan Ugrin werd beloond met de publieksprijs op het festival Platform HR (Zagreb, Kroatië).

Choreografie: Liat Waysbort
Dansers: Ivan Ugrin, Amy Gale en Angela Linssen
Dramaturgie: Annette van Zwoll
Producent: BitterSweet Dance
Coproducent: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers Rotterdam
Uitvoerend producent en verkoop: Hit Me Productions

Café Belcampo

+31(0)20 3032886

Website

Email

  • Maandag 09:00 — 18:00
  • Dinsdag 09:00 — 19:00
  • Woensdag 09:00 — 19:00
  • Donderdag 09:00 — 20:00
  • Vrijdag 09:00 — 19:00
  • Zaterdag 09:30 — 18:00
  • Zondag 10:00 — 18:00