image

‘Hyggelige’ feestdagen met Herr Nilsson!

Tijdens de meest gezellige maand van het jaar neemt Ellen Honig je mee op avontuur met Herr Nilsson!

Het houten aapje, Herr Nilsson, speelt de hoofdrol op al Ellen’s foto’s en is in Denemarken erg bekend en te vergelijken met Nijntje hier in Nederland. Kay Bojesen, een Deense zilversmid en ontwerper, creëerde in 1951 de originele houten aap.

Ellen: “Vanaf het moment dat ik de Kay Bojesen-aap voor het eerst zag, toen ik mijn Deense vriendin Maibritt in Kopenhagen bezocht, wilde ik er eentje hebben.”

Ze kreeg haar eerste aap cadeau van haar man in het najaar van 2014, sindsdien gaat Herr Nilsson overal met haar mee naartoe. Ellen plaatst dagelijks één van de avonturen van het aapje op haar Instagram account. Het aapje is een druk baasje, schaatsend op natuurijs in een oer-Hollands landschap, op pad met husky’s in Zweden, skiën of samen met één van zijn familieleden een mooie kerstboom uitzoeken voor de naderende kerstdagen. Zijn avonturen tijdens deze ‘gezellige’ decembermaand zijn te zien in de Passage van De Hallen Amsterdam! Het thema van de expositie is ‘Hygge’ (spreek uit als ‘huu-gu’), het Deense woord voor gezelligheid.

Het staat voor de Deense mentaliteit voor het leven: genieten van de dingen die er echt toe doen, quality time met familie, aandacht voor elkaar en gezellig cocoonen. Anders dan in Nederland is ‘gezelligheid’ in Denemarken een werkwoord. De Denen maken er bewust tijd voor!

Denk aan: een knapperend haardvuur, kaarsen, warme dranken, samen koken en eten, een boek lezen onder een dekentje op de bank, een boswandeling, een spelletje spelen zelfs samen de was ophangen kan heel ‘hyggelig’ zijn. Het thema van de expositie sluit perfect aan bij de start van de winter en de feestdagen!

De expositie is tot eind december te bewonderen!

De Passage

  • Maandag 07:00 — 23:00
  • Dinsdag 07:00 — 23:00
  • Woensdag 07:00 — 23:00
  • Donderdag 07:00 — 23:00
  • Vrijdag 07:00 — 03:00
  • Zaterdag 07:00 — 03:00
  • Zondag 07:00 — 03:00