image

Grâce à Dieu

Grand Jury Prize – Berlin Film Festival 2019

Alexandre (Melvil Poupaud) leidt een rustig leven met zijn gezin. Op een dag ontdekt hij per toeval dat de priester die hem in zijn jeugd heeft misbruikt, nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen en begint samen met twee andere slachtoffers een actiegroep om het misbruik binnen de Katholieke kerk bekend te maken. Ze zijn met stomheid geslagen als de hoeveelheid slachtoffers duidelijk wordt en als blijkt dat het misbruik tot in de hoogste kringen binnen de kerk is verzwegen. De gevolgen van het onthulde schandaal zijn niet te overzien en zal hun levens voorgoed veranderen.

Grâce à Dieu, de nieuwste film van de Franse wonderkind François Ozon, zorgde in thuisland Frankrijk voor de nodige controverse. In deze film vertelt Ozon het verhaal van Bernard Preynat, een priester die ervan beschuldigd wordt talloze jongens seksueel te hebben misbruikt. Later dit jaar moet hij voor de rechtbank verschijnen. Preynat ontkent, zegt onschuldig te zijn en probeerde tevergeefs de release van deze film tegen te houden tot na zijn proces.

NIEUWS – 7 maart 2019
“De Franse kardinaal Philippe Barbarin heeft bekendgemaakt dat hij aftreedt als aartsbisschop van Lyon na zijn veroordeling over het toedekken van seksueel misbruik. Hij zal zijn ontslag aanbieden aan de paus.

Een rechter legde Barbarin een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar op omdat hij te weinig had gedaan met beschuldigingen van seksueel misbruik in zijn bisdom. Hij was daarmee de hoogste geestelijke die in Frankrijk voor een misbruikschandaal wordt veroordeeld.

Het schandaal dateert uit de jaren 80 en 90. Een priester zou in de rijke wijken van Lyon meer dan 70 en waarschijnlijk 83 jongens van de scouting hebben misbruikt. Drie jaar geleden sprak de paus met Barbarin over de zaak.”

ENGLISH
The portrait of 3 men today, Alexandre, François and Gilles. Quarantine, age of challenges and male interrogations. The three men, friends of childhood, Alexander the Catholic, François the fighter and Gilles the skinned alive, will cross, compare their personal experiences and question their life of couple, family and professional.

De Filmhallen

+31(0)20 8208122

Website

Email

  • Maandag 11:00 — 01:00
  • Dinsdag 11:00 — 01:00
  • Woensdag 11:00 — 01:00
  • Donderdag 11:00 — 01:00
  • Vrijdag 11:00 — 02:00
  • Zaterdag 11:00 — 02:00
  • Zondag 11:00 — 01:00