image

Fototentoonstelling “Love, Loss and Laughter”

De fototentoonstelling “Love, Loss and Laughter” wil bijdragen aan een beter begrip van dementie en aan betere ondersteuning van mensen die met dementie leven en hun naasten. De tentoonstelling is gemaakt door Cathy Greenblat, die zich na haar pensionering als hoogleraar sociologie ontwikkelde als fotograaf.

Dementie kent geen grenzen, het overkomt mensen in alle delen van de wereld. Goede ondersteuning van mensen die leven met dementie kent ook geen grenzen en Cathy heeft er op veel verschillende plaatsen voorbeelden van gevonden. In de maand april is een selectie van de foto’s te zien in de Tollensstraat in Amsterdam Oud-West.

De foto’s en teksten kunnen helpen om woorden te geven aan wat soms lastig te verwoorden is.

Juist in deze tijd merken wij hoe belangrijk het is dat mensen met dementie en mantelzorgers steun blijven ervaren in hun omgeving. Die omgeving: buren, vrienden, familie, weet zich niet altijd goed raad met dementie. Dit onbegrip heeft een groot effect op de draaglast die mantelzorgers ervaren en op de vrijheid die mensen met dementie voelen om hun leven zoveel mogelijk te blijven vormgeven zoals zij dat eerder gewend waren te doen.

De foto’s laten zien dat kwaliteit van leven óók mogelijk en net zo belangrijk is voor mensen met dementie. Dit perspectief kan buitenstaanders helpen zich meer open te stellen voor wat nog wél mogelijk is en kan ook naasten, buren, familieleden inspireren om toenadering te zoeken en een helpende hand te bieden wanneer nodig.

“Wij hopen dat de tentoonstelling mensen met een vorm van dementie, beleidsmakers, andere professionals en voorbijgangers zal inspireren om met elkaar in gesprek te gaan over wat er voor hen werkelijk toe doet. Om inzicht en nieuwe perspectieven te verzamelen voor manieren om gebruik te maken van verschillende vormen van diversiteit voor een vriendelijk en openminded Amsterdam.”

De Fototentoonstelling is de hele maand april te zien in de Tollensstraat.

Georganiseerd is door Stichting Mantelzorg & Dementie