image

Expositie ‘Facetten van Tanger’

Tanger is een gevoel. Er is geen Eiffeltoren of Rijksmuseum, de aantrekkingskracht heeft te maken met het daar zijn. Op de top van Afrika, met uitzicht op Europa, zijn rug naar de woestijn en zijn tenen in de zee (een voet in de Middellandse Zee, de andere in de Atlantische Oceaan), is Tanger ook een plaats van grenzen. Aan een smalle strook zee ligt een ander land, een andere cultuur, een ander continent. Twee werelden, maar met diepe verbindingen – oude draden die teruggaan tot de tijd van Al-Andalus. Je proeft het in het eten, hoort het in de muziek. En vandaag is Tanger in beweging. Nieuwe investeringen hebben de stad een nieuwe skyline, nieuwe buitenwijken, een nieuwe haven en een hogesnelheidstrein gebracht. Tussen de voormalige boerendorpen aan de rand van de weg (waar je misschien nog een ezel vastgebonden langs de kant van de weg ziet, staan nog niet bewoonde gebouwen, schaamteloos nieuw. Een net van wegen met niets dan straatlantaarns wacht op de toekomst.

‘Facetten van Tanger’ vangt de sfeer van Tanger en neemt je mee naar daar. Dit is een preview van een fotoboek en fototentoonstelling die wordt gepresenteerd in het culturele seizoen 2019-2020 in Nederland en Marokko. Boek en tentoonstelling kwamen voort uit een idee bedacht door het Amsterdams Andalusisch orkest – dat put uit het rijke muzikale erfgoed van Al-Andalus, verweven met moderne elementen – in samenwerking met ROSE Stories, die het vertellen van onbekende verhalen, nieuwe visies en inzichten aanmoedigt. ‘Facetten van Tanger’ maakt deel uit van Fayage, een reeks evenementen geprogrammeerd door de AAO en ROSE Stories.

Onder de paraplu van de viering van 50 jaar migratie tussen Marokko en Nederland. Het is een eerbetoon aan de ziel van Tanger en vertelt het verhaal van het dagelijks leven – van de dromen, de geneugten en ook de strijd – van een van de meest bruisende steden van Marokko.

‘Facetten van Tanger’ is Tot 30 juni te zien!

De Passage

  • Maandag 07:00 — 23:00
  • Dinsdag 07:00 — 23:00
  • Woensdag 07:00 — 23:00
  • Donderdag 07:00 — 23:00
  • Vrijdag 07:00 — 03:00
  • Zaterdag 07:00 — 03:00
  • Zondag 07:00 — 03:00