image

EXPOSITIE ‘ZEE, ZAND EN IK’

Een fotoserie over kinderen in Nederland met een vluchtelingenachtergrond

‘ZEE, ZAND EN IK’ is een reeks anonieme portretten van kinderen in Nederland met een vluchtelingenachtergrond. Dit is een fotoserie over vluchten en hoe het verleden meereist door generaties heen, als de golven van de zee. Een verhaal over hoe je die ervaringen en culturele identiteit soms zou willen loslaten en soms zou willen vasthouden, als het warme zand van het strand, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Gevlucht
Fotografe Sandra Minten, winnares van de Zilveren Camera, portretteerde jongeren die zijn gevlucht uit Eritrea, Iran, Afghanistan en Syrië. Een lange tijd, soms wel jaren, verbleven in asielzoekerscentra. Inmiddels hebben ze een verblijfsvergunning gekregen in Nederland.  Deze jongeren hebben veel meegemaakt. Ieder met een eigen indrukwekkend verhaal. Ze werden geportretteerd op een plek waar ze graag komen en met een voorwerp waar ze kracht uit putten in tijden dat ze het moeilijk hebben en houvast nodig hebben.

Save the Children vraagt aandacht voor mentale gezondheid
Deze fotoserie is in opdracht van kinderrechtenorganisatie Save the Children gemaakt. Kinderen zijn sterk en veerkrachtig, maar we moeten ook niet wegkijken van de impact die ingrijpende gebeurtenissen kunnen hebben op de mentale gezondheid. Daarom vinden we het belangrijk dat kinderen toegang hebben tot mentale hulp. Helaas zien we ook dat veel kinderen de weg naar mentale gezondheidszorg niet vinden. En dat moet beter, vinden wij.

Expositie
De expositie is gedurende de hele maand mei te bewonderen in de Passage in De Hallen. De digitale expositie, meer informatie en backstage beeldmateriaal is te zien op savethechildren.nl/zee-zand-en-ik.

De Passage

  • Maandag 07:00 — 23:00
  • Dinsdag 07:00 — 23:00
  • Woensdag 07:00 — 23:00
  • Donderdag 07:00 — 23:00
  • Vrijdag 07:00 — 03:00
  • Zaterdag 07:00 — 03:00
  • Zondag 07:00 — 03:00