image

Expositie ‘The Weight of Existence’

De expositie ‘The Weight of Existence’ is vanaf 8 september ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum van Alan Land bij het Nationale Ballet te zien bij Galerie Beeldend Gesproken en in de Passage van De Hallen Amsterdam.

Alan Land danste als eerste solist bij het Nationale Ballet en wordt er later balletmeester. Naast docentschappen bij gerenommeerde dansgezelschappen wereldwijd, is hij altijd in zijn vrije tijd actief geweest als beeldend kunstenaar.

Alan Land’s intense samenwerking als danser met uitgesproken choreografen als Hans van Manen, Toer van Schayk en Rudi van Dantzig, is onmiskenbaar doorslaggevend geweest voor zijn artistieke ontwikkeling en in het bijzonder voor zijn engagement als mens en beeldend kunstenaar. Met name Rudi van Dantzig maakte veel indruk op Alan met zijn betrokkenheid bij de mensheid en het lot van onze planeet. Twee universele thema’s die op alle fronten aanwezig zijn in het werk van Alan Land. Hoogst eigenzinnige kunstwerken, uitdagend experimenteel door hun balans en disbalans, maar vooral visueel ijzersterk door hun emotionele lading en veelvormige sensualiteit. Land’s vroege bewondering voor onder andere Edward Hopper, Caravaggio en Toer van Schayk is terug te vinden in met name de bedrukte sfeer, uitvergrote emotionaliteit en uitgesneden composities.

Enige tijd geleden vond een bijzondere ontmoeting plaats tussen Alan Land en kunsthistoricus Rudi Fuchs. Wat Fuchs toen opviel; puur, authentiek en mooi door de geconcentreerde weergave van de werkelijkheid en wiebelende lijnen. Niet zomaar lijnen maar lijnen als bewegende lichamen in een begrensde ruimtelijkheid als reflectie van herinneringen.

In de korte film “Langzaam beven tot het lichaam gestalte wordt” recenseert Rudi Fuchs het werk van Alan Land op zijn eigen bijzonder precieze manier. De film zal tijdens de opening van de tentoonstelling voor het eerst vertoond worden.

Op 11 september om 16:00 uur wordt  ‘The Weight of Existence’ feestelijke geopend door Ted Brandsen artistiek leider van het Nationale ballet. De expositie is tot 26 september te zien.

Beeldend Gesproken

+31(0)20 3090390

Website

Email

  • Maandag gesloten
  • Dinsdag gesloten
  • Woensdag 12:00 — 18:00
  • Donderdag 12:00 — 18:00
  • Vrijdag 12:00 — 18:00
  • Zaterdag 12:00 — 18:00
  • Zondag 12:00 — 18:00