image

Expositie – #MYOWNGENDER

Sevilay Maria toont het oneindige grijze gebied tussen man en vrouw

Man of vrouw? Simpele vraag, toch? Niet voor iedereen. #MYOWNGENDER vertelt de verhalen van diegenen die de regels van het genderspectrum tarten met ieder formulier dat ze invullen en ieder toilet dat ze bezoeken. Zij die een persoonlijke schakering tussen man en vrouw representeren. Toch gaat het project voor bedenker Sevilay Maria in de kern niet over gender. ‘Het onderwerp is gender, maar het gaat niet over gender. Het gaat over mensen. Dat is uiteindelijk wat ons allemaal gelijk maakt. Welk labeltje dan ook aan ons vastgeplakt wordt, we zijn allemaal mens. En willen daarin allemaal onszelf kunnen zijn.’

Drie jaar lang onderzocht fotografe Sevilay Maria met haar werk alle schakeringen van gender. Na o.a. een fotoserie Trans Uganda in 2018 is #MYOWNGENDER het slotstuk van haar onderzoek.

DE INSTALLATIE
Het belangrijkste element binnen het project is de reizende installatie die audio, video, fotografie en tekst samenbrengt om de fijnste nuances tussen man en vrouw bloot te leggen. Vijfendertig modellen die hun specifieke punt op het spectrum representeren zijn vastgelegd op diepzwart of transparant glas via een fotografietechniek uit 1851, collodion wet plating. Daarnaast deelden ze hun verhaal in een kort interview. Wat hun leeftijd, achtergrond of religie ook mag zijn, allemaal komen ze samen in één installatie.

In de gehele constructie weerspiegelt Sevilay Maria de kracht van kwetsbaarheid die zij zag in ieder van haar modellen. De kracht om de regels van de maatschappij te herschrijven door je meest pure zelf te zijn. Het fragile glas van de portretten laat zich dragen door 2,5-meter hoge platen van staal. Vanuit die basis bouwt ze laag op laag. De foto’s – die de modellen haast heldhaftig portretteren – op de films – die flintertjes van het leven op intieme wijze vastleggen – op de audio die afgespeeld wordt in de installatie – een direct gesprek met de geportretteerden. Zo evolueerde #MYOWNGENDER van een enkele kunstinstallatie tot een multimediaproject waaraan 35 artiesten vanuit verschillende vakgebieden meewerken.

De prenten die in De Hallen te zien zijn, zijn een selectie van de originele portretten die tentoongesteld worden in OBA Oosterdok.

Naast deze reizende kunstinstallatie deelt #MYOWNGENDER de verhalen van diegenen die het binaire spectrum uitdagen ook met een boek, meerdere documentaires, een online platform, een podcast en een educatief programma.

De expositie #MYOWNGENDER is tot eind augustus te bewonderen in de Passage van De Hallen
De installatie is t/m 20 september te zien in OBA Oosterdok. Ga voor meer informatie naar myowngender.com.