image

Expositie Moderne Madonna’s

Deze maand is de expositie Moderne Madonna’s van fotografe Annette Bleeker te zien in de Passage van De Hallen Amsterdam. Foto’s zijn voor Annette een middel om de werkelijkheid en de actualiteit uit te drukken, om orde te scheppen in de chaos van de realiteit.

Annette werkte jarenlang als fotojournalist voor verschillende kranten en magazines. Tegenwoordig legt zij zich toe op autonome fotografie waarbij ze op zoek is werelden achter de werkelijkheid maar ook mensen fotografeert in een bijzondere setting. Ze toont met haar serie tien Moderne Madonna’s, vrouwen uit Amsterdam, die hun kind borstvoeding geven. Een beeld dat onterecht meer en meer verdwijnt uit de openbare ruimte.

“De eerste veilige plek is bij de moeder, de basis voor veilige hechting. Als die ontbreekt, wordt het, zacht uitgedrukt, lastig om je staande te houden in deze wereld. Borstvoeding is een van de manieren om de band tussen moeder en kind te benadrukken. In deze hectische tijd ontbreekt het moeders vaak, zonder dat ze daar iets aan kunnen doen, aan rust, tijd en ruimte om dit te doen. Voor de vrouwen die ik fotografeerde was het voeden een sacraal en transcendent moment, waarbij ze even buiten de tijd werden geplaatst.”

De beelden zwijgen, de interpretatie laat zij aan de kijker over. “Beelden gaan wel of niet door je ogen naar je ziel, dat transparante ongrijpbare object wat ons langs wegen leidt die we niet willen maar wel moeten gaan.”

Annette heeft diverse exposities op haar naam staan waaronder ‘Vrouwen in den Vreemde’ en ‘Bolivia’.

De Passage

  • Maandag 07:00 — 23:00
  • Dinsdag 07:00 — 23:00
  • Woensdag 07:00 — 23:00
  • Donderdag 07:00 — 23:00
  • Vrijdag 07:00 — 03:00
  • Zaterdag 07:00 — 03:00
  • Zondag 07:00 — 03:00