image

Expositie ‘Let the great world spin’

Helm op en gaan, even weg van alles om op te laden en het helende vermogen van reizen te ervaren om de dingen weer met een frisse blik te bezien.

De titel van het werk, ‘Let the great world spin’ of in het Frans ‘Que le vaste monde pousuive sa course folle’ weerspiegelt de boodschap van beeldhouwer Niels van Bunningen over het belang van ontsnappen aan de dagelijkse realiteit en het verkrijgen van een hernieuwd perspectief op de wereld. Het werk belicht zowel escapisme als struisvogelpolitiek, maar ook de waarde van nieuwe gezichtspunten, met een knipoog naar zijn liefde voor motorsport.

Niels van Bunningen (Besancon, 1988) is een beeldhouwer die zich al op jonge leeftijd aangetrokken voelde tot de DIY-mentaliteit van de punkcultuur. Hij verdiepte zich in het fenomeen van ideologieën die hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden, maar waar nog stevig aan wordt vastgehouden. In zijn werk probeert hij deze problematiek aan te kaarten en mensen bewust te maken van de negatieve effecten van vasthouden aan oude ideologieën. Met zijn werk “Let the great world spin”, waarbij een hoofd in een motorhelm de wereld om zich heen lijkt te reflecteren, nodigt hij de kijker uit om opnieuw na te denken over zijn houding ten opzichte van de wereld en hoe deze te veranderen. Kijk met een ander masker, al is het maar voor even. Kunst is zijn taal, staal zijn materiaal. Door slaan en buigen, trekken en duwen, verhitten en draaien bewerkt hij het weerbarstige materiaal net zo lang tot het de gewenste vorm en uitdrukking heeft en we de beeltenis ervaren in plaats van het materiaal te zien, als een eigen geschepte wereld, met de natuur als zijn muze. Van Bunningen haalde zijn Bachelor of Fine Arts aan de ArteZ in Arnhem, de stad waar hij woont en werkt.

‘Let the great world spin’ is tot eind augustus te zien in het kleinste galerietje in de Passage van De Hallen.

 

De Passage

  • Maandag 07:00 — 23:00
  • Dinsdag 07:00 — 23:00
  • Woensdag 07:00 — 23:00
  • Donderdag 07:00 — 23:00
  • Vrijdag 07:00 — 03:00
  • Zaterdag 07:00 — 03:00
  • Zondag 07:00 — 03:00