COEF – de kunst van het overleven

COEF – de kunst van het overleven

Zondag 23 juli 2017 - Zondag 13 augustus 2017 Beeldend Gesproken

Op zondag 23 juli vindt in galerie Beeldend Gesproken de opening plaats van de expositie ‘De kunst van het overleven’. Het betreft werk van psychiatrisch patiënt Coef (1930-2012), een overlevende van een jappenkamp die zich liet inspireren door haar oorlogservaringen, doodsangsten en vruchtbaarheid.

Coefs bescheiden oeuvre oogt even afwisselend als indringend. Ze verbeeldde haar universum in olieverfschilderijen, beeldjes, tekeningen en aquarellen die al snel onder de huid gaan zitten. De expositie heeft een multimediaal karakter doordat deze is geworteld in de biografie ‘Coef: de weg van de waanzin’, geschreven door haar zoon Rein Hannik. Zo is er audio te beluisteren van haar LSD-therapie bij professor Jan Bastiaans en van haar ingesproken dagboeken vol paranoïde observaties. Ook worden er foto’s, spullen uit de oorlog, (kamp)dagboeken en brieven geëxposeerd. Bezoekers kunnen Coefs leven in de galerie dus ‘doorlopen’ en daardoor intens ervaren. Verder wordt er een workshop georganiseerd en zal Rein Hannik zijn moeders werk toelichten tijdens de opening en de Gallery Talk Summer Edition.

‘De kunst van het overleven’ is in Beeldend Gesproken drie weken te zien: van zondag 23 juli tot en met zondag 13 augustus 2017. Op woensdag 9 augustus 19:30-20:30 uur is de Gallery Talk Summer Edition. Een interactief gesprek met Rein Hannik over de expositie en een voordracht uit de biografie van zijn moeder ‘Coef: de weg van de waanzin’ (Uitgeverij IJzer).
Opening van de expositie: zondag 23 juli 15:00 uur.