Tentoonstelling 180 Amsterdammers

Tentoonstelling 180 Amsterdammers

Maandag 6 maart 2017, - - Vrijdag 2 juni 2017, - OBA De Hallen

Vanaf 6 maart tot 2 juni is de tentoonstelling 180 Amsterdammers in OBA de Hallen te zien. De tentoonstelling bestaat uit portretfoto’s en videodocumentaires van de 180 nationaliteiten die in Amsterdam leven.

Iedereen kent wellicht een Amsterdammer met een Duitse, Franse of Marokkaanse nationaliteit. Het is zeldzamer dat men een Amsterdammer uit Kazachstan, Ivoorkust of Nicaragua tegen het lijf loopt. Toch zijn deze en nog veel meer nationaliteiten in Amsterdam te vinden. Voor het project 180 Amsterdammers werden alle 180 nationaliteiten die de stad rijk is, de bekende en minder bekende, gefotografeerd en gefilmd. In de tentoonstelling staan hun levensverhalen centraal. De nationaliteiten vertellen over het leven in de stad en halen tegelijkertijd herinneringen op aan hun geboorteland.

Amsterdammers toen en nu
De tentoonstelling brengt de diversiteit van Amsterdam in beeld: een stad met 180 nationaliteiten. Daarnaast heeft 180 Amsterdammers ook een historische laag. In deze expositie worden namelijk ook Amsterdammers uit het verleden uitgelicht. Ieder heeft op zijn of haar eigen wijze sporen in de hoofdstad nagelaten. Het zijn bekende Amsterdammers van wie het migratieverhaal niet bekend is, maar ook onbekende Amsterdammers die meer aandacht verdienen. Wie wist bijvoorbeeld dat theater Tuschinski een Poolse oorsprong heeft, Maria Montessori in Amsterdam woonde en zowel Ramses Shaffy als Harry Mulisch kinderen van migranten zijn?