Expositie “Licht” door Jurriaan Löwensteyn

Expositie “Licht” door Jurriaan Löwensteyn

Vrijdag 30 juni 2017, - - Zaterdag 30 september 2017, - Kleinste Galerietje

Licht en donker, twee uitersten en toch bestaat het één niet zonder het ander. Licht kan alleen ervaren worden door de aanwezigheid van duisternis. Al van jongs af aan is de Amsterdamse kunstenaar Jurriaan Löwensteyn (1971) gefascineerd door licht en donker en alles daartussenin; lichtval, de werking van schaduw. Als fotograaf verkent hij met veel precisie en nieuwsgierigheid de effecten en mogelijkheden van licht (en dus van donker). De vraag die Löwensteyn vooral bezighoudt: speelt licht nou met donker of is het juist het ontbreken van licht wat spanning brengt?

Voor het Kleinste Galerietje maakte hij een unieke licht-installatie gebaseerd op laserlicht gebroken door een wijnglas. Een voortdurende sensatie van licht en schaduwspel van een ‘rondvliegende’ vlinder.

Na eerst een korte fase digitaal gewerkt te hebben, stapt Löwensteyn al snel over op het maken van analoge zwart-wit foto’s. Foto’s gemaakt in een donkere kamer zonder tussenkomst van een (standaard) fototoestel met film, negatief dan wel positief. De afdrukken houden het midden tussen een fotogram en een foto. Zo creëert hij beelden met licht, fotografeert met lampen en bouwde hij zelfs een camera obscura, zo groot dat er een volwassen persoon in past. Lijdend voorwerp van de foto’s of fotogrammen zijn lichtbronnen zoals lampen én het licht zelf.

www.jurlow.com

Kleinste Galerietje, Hannie Dankbaarpassage 23 in De Hallen Amsterdam